Hon minns fortfarande sin första dag på jobbet, när hon började som skiftgående drifttekniker vid Högdalenverket:

– Det var jätteroligt, fullt av aktivitet i kontrollrummet på grund av en panna som trippat*, alla sprang omkring runt mig och löste uppgifter samtidigt som jag satt och gjorde säkerhetsutbildningen Safe Work. Det kändes som om alla kollegor hade jobbat där i tio år och jag minns att jag blev förvånad över att man kunde stanna så länge på en arbetsplats.

Nu har hon själv med marginal passerat ett decennium på Stockholm Exergi, men hon har knappast suttit still. När vi träffas har hon nyss tillträtt sin senaste roll, som projektledare:

– Mitt första uppdrag är att leda slutetappen av att konvertera vår oljedepå i Energihamnen från fossila oljor till biooljor. Biooljor är bättre för miljön, men inte lika snälla mot en anläggning. De måste rundpumpas och värmas och de får saker att korrodera, så en hel del behöver byggas om eller bytas ut.

Vad var det som lockade med just projektledarjobbet?

– Jag gillar ledarskap och att jobba med både människor och teknik. Jag har haft chefsroller de senaste åren och gillar det, men just nu har jag två småbarn hemma och vill ha en roll där det är lättare att planera vardagen. Så under min föräldraledighet hörde jag av mig till chefen för vårt projektkontor, hon sa ja och jag tycker att det känns helt rätt.

Många sorters ledarskap

Efter rollen som drifttekniker för fjorton år sedan jobbade Linda en kort stund på ett annat företag innan hon återvände till Stockholm Exergi som driftledare för Panna 6 i Högdalen:

– Det var en otroligt rolig roll, där man på taktisk nivå leder hur vi ska köra en anläggning. När något akut händer måste man samla personer med olika roller och få alla att hjälpas åt för att få i gång pannan igen, det är väldigt roligt att vara ledare i sådana situationer.

Efter det jobbade hon en period med verksamhetsutveckling innan hon fick sin första roll med personalansvar:

– Vi höll på med en omorganisation inom vår marknadsenhet, som vi hade på den tiden, och jag blev tillförordnad gruppchef för vårt kundcenter. Det var spännande att få det förtroendet och att få jobba i en helt annan del av verksamheten. Väldigt lärorikt och kul att få jobba med ett härligt gäng.

Efter ännu en kort utflykt på ett annat företag återvände hon till produktionen, nu i en permanent chefsroll:

– Jag blev gruppchef för förebyggande mekaniskt underhåll för våra nordvästra anläggningar. Det är en grupp som präglas väldigt mycket av årsklockan där man ägnar hela vintern åt att planera revisionen, några intensiva veckor under sommaren då hundratals personer på kort tid ska se till att anläggningen är i form för att köra ett helt år igen. Det händer väldigt mycket hela tiden, både akut och långsiktigt.

Efter en omorganisation bildade Stockholm Exergi grupper med både underhållsingenjörer och flera verkstäder och Linda fick en lite speciell roll:

– Jag fick dela ledarrollen för gruppen med en kollega, eftersom vi hade över 30 medarbetare tillsammans. Det var en styrka att få leda tillsammans, att ha någon att bolla med. Och det var extra nyttigt just där och då, eftersom vårt fokus för teamen var att lära av varandra, mellan grupper som tidigare hade hört till andra funktioner.

Den rollen hade Linda fortfarande när hon gick på föräldraledighet.

– Det var jätteroliga år och en förmån att få leda en grupp som utvecklades så mycket. Men nu är jag taggad på att få leda helt andra sorters förändringar. Till sommaren kommer mitt första projekt vara mitt i genomförandefas med full aktivitet i Energihamnen. En rolig aspekt med projekt är att de tar slut så att man sedan får påbörja något nytt.

* Trippa är en vardagsterm för att en anläggning tas ur drift på grund av ett oförutsett problem.

Några korta