– Vad jag gör en vanlig dag på jobbet varierar väldigt mycket. Idag har jag fyllt på 200 liter olja i en turbin efter en revision där de har lagat ett läckage. Men en mer normal måndag kontrollerar jag de stora fläktarna för luft till pannorna, de är väldigt känsliga så vi måste kontrollera dem ofta.

Mohammed Nabi visar den stora tavlan där verkstads-teamet samlas varje morgon för att gå igenom dagens arbeten och där vi kan se en översikt av veckoplaneringen. På onsdag ska de serva de stora skoporna som lyfter avfall ur bunkern in till pannorna. Varje tisdag går de igenom veckans planerade arbeten – vissa saker återkommer varje vecka medan det mesta varierar.

Förebyggande arbete ger resultat

– Vi jobbar hela tiden med att effektivisera hur vi arbetar. Vi sätter in oljefilter direkt vid maskinerna, vi sätter slangar och nipplar för att kunna fylla på fett eller olja i en bra arbetsställning, vi dokumenterar hur varje enskild komponent ska servas.

Det systematiska arbetet ger resultat. Tribologi är vetenskapen om ytor som rör sig mot varandra och i praktiken handlar det ofta om att minimera friktionen så att motorer, kedjor, växellådor och andra mekaniska delar inte ska överhettas och slitas ut. Ju bättre förebyggande jobb som Mohammed Nabi och kollegorna gör, desto längre kan komponenterna användas utan att behöva bytas.

– I fjol behövde vi bara byta ett enda lager i hela Högdalenverket och det var eftersom en slang hade gått sönder. Det är väldigt lite i en så stor anläggning och det visar verkligen att vi gör ett bra jobb.

Olja som kan användas flera gånger

Det är inte bara anläggningarna som får leva längre. Mohammed Nabi visar runt bland de många olika fetterna och oljorna som vi använder, hur vi förvarar dem och framför allt hur vi filtrerar dem både när de kommer nya från leverantörer, vid regelbundna intervall och vid vissa maskiner till och med kontinuerligt.

– Filtreringen av oljan gör att vi kan gå kanske två år i stället för ett innan vi måste byta olja i en växellåda. Och då återanvänder vi den som kedjeolja i bränsletransportörerna till Panna 6, så att den får ett liv till. Återanvändning och återvinning är ju vad vi på Stockholm Exergi sysslar med.

Stockholm Exergi har ett antal stora anläggningar i olika delar av Storstockholm. Smörjning är en viktig del av underhållet vid alla, men det är i Högdalen som vi har kommit allra längst med att ha ett samlat, systematiskt arbete på området.

– Det kommer kollegor hit för att se hur vi gör och för att lära sig. Samma sak när det är revision, då kommer de ledande montörerna till oss för att få veta vad de ska göra och hur det går till. Det är väldigt roligt.

Mohammed Nabi bor norr om Stockholm, på andra sidan stan jämfört med Högdalenverket, men han trivs så bra att han mer än gärna pendlar.

– Det roligaste på jobbet är att jag lär mig nya saker varje dag. Jag har väldigt bra kamrater och arbetsledare, som alltid hjälper och stöttar, och så är jag väldigt intresserad också. Ge mig vilken utmaning som helst, så säger jag ja. Nu siktar jag på att få bli ledande montör för någon del av verket, jag är proffs på det här nu så jag vill ha nya utmaningar.

Några korta