Instruktionsfilmerna visar fjärrvärmecentraler för fastigheter och flerbostadshus. Om du bor i villa så ser din central annorlunda ut – den är mer kompakt och enklare. Men principerna är desamma, så även du kan lära känna anläggningen med hjälp av filmerna. Längst ner på sidan finner du dessutom manualer till de vanligaste modellerna även för villor.

Introduktion

Introduktionsfilmen ger en överblick.

https://youtu.be/7hEMzM7CSD0

Termometrar

Kom ihåg att varje fastighet är unik. Det innebär att du får testa sig fram i jakten på låg energianvändning. Om du justerar för mycket kan det hända att du får justera tillbaka igen. Normal avkylning i radiatorsystemet bör ligga på cirka 10 grader vid 0 grader utomhus. Ju kallare det blir desto större blir avkylningen.

Cirkulationspump

Saknar er pump möjlighet att justera hastigheten kan du behöva byta ut den mot en modern, tryckstyrd pump. Hur snabb återbetalningstiden är skiljer sig från fall till fall.

 

Expansionskärl

Det statiska trycket ska motsvara höjdskillnaden från expansionskärlet upp till det högst belägna elementet i huset, + 0,5 bar. Högre tryck än så fyller ingen funktion. 1 bar = 10 meter.

Reglercentral

Varje fastighet är unik och det finns ingen generell värmekurva som gäller alla byggnader. Man får helt enkelt testa sig fram för att hitta balansen mellan komfort och låg energianvändning.

Manualer för fastigheter och flerbostadshus

Saknar du en manual? Hör gärna av dig till oss så kan vi addera den.

Manualer för småhus

Har instruktionsboken försvunnit? Här hittar du manualer till några av de vanligaste fjärrvärmecentralerna för småhus. När det börjar bli kallt ute kan det vara värt att stämma av så att fjärrvärmen fungerar som den ska i huset. Då kan du vara säker på att få det varmt och skönt och samtidigt använda energin effektivt.

Saknar du en manual? Hör gärna av dig till oss så lägger vi till den.