Vi måste agera snabbt för att vara med och vända klimatets negativa utveckling. På Stockholm Exergi vill vi vara en del av lösningen och har därför skärpt våra strategiska klimatmål rejält.
Första steget i resan mot netto-noll handlar om att minska de globala utsläppen av koldioxid, vi jobbar därför för att:
FN:s klimatpanel IPCC har tagit fram en mängd olika scenarier för hur vi ska lyckas nå det globala klimatmålet och de allra flesta av dessa visar att vi behöver göra mer än att minska koldioxidutsläppen – vi behöver även fånga in och lagra koldioxid från atmosfären.
Nu bygger Stockholm Exergi en fullskalig anläggning för bio-CCS i Värtahamnen med potential att fånga in 800 000 ton biogen koldioxid varje år. Det är mer än de fossila utsläppen från Stockholms vägtrafik under ett helt år. Läs mer om den nya anläggningen här
Stockholm har vuxit snabbt och vi värmer idag betydligt större ytor samtidigt som vi dramatiskt minskat utsläppen från vår verksamhet. Detta har varit möjligt genom att vi har fasat ut fossila bränslen samtidigt som fjärrvärmen används allt mer effektivt i privata och offentliga verksamhet.
Vi har alltid varit på en utvecklingsresa. Läs mer om när vi stängde ner de sista koleldade pannan 2020 i Hjorthagen. Vårt fjärrvärmesystem bidrar med en rad samhällsnyttor med återvinning som den gemensamma nämnaren:
Samhällets restavfall står fortsatt för ca 85% av våra fossila utsläpp, och vi gör vad vi kan för att minska dem.
Stockholm Exergis långsiktiga klimatmål: Att nå netto noll växthusgasutsläpp år 2035 genom att minska utsläpp av växthusgaser så långt som möjligt och neutralisera de utsläpp som inte kan minskas – de så kallade residualutsläppen – med permanenta negativa emissioner (tekniska kolsänkor) producerade genom bio-CCS.
Vår roadmap visar var vi har varit, var vi står idag och vart vi är på väg.
Vi fasar ut vår användning av fossila oljor och fortsätter vår resa mot ett alltmer hållbart energiföretag som även i framtiden ska möta samhällets och våra kunders krav på hållbar el- och värmeproduktion.
Vi etablerar vår första batteripark och har sammanlagt byggt tre batteriparker med en total effekt på 58 MW. Batteriparker bidrar till att lösa flera utmaningar i energisystemet genom att bland annat lagra överskott av förnybar energi när produktionen är hög och släppa den till elnätet när den behövs som mest.
Vi får tillstånd av mark- och miljödomstolen att bygga vår storskaliga anläggning för infångning och lagring av biogen koldioxid, bio-CCS. Vi tecknar samma år avtal om certifierade permanenta negativa utsläpp med Microsoft respektive Frontier.
EU:s innovationsfond meddelar att de stödjer Stockholm Exergis bio-CCS-projekt
med 180 miljoner euro. Vi emitterar samma år nya gröna obligationer till ett belopp om sammanlagt 1,5 miljarder kronor.
Tillsammans med avfallsbolaget SÖRAB etablerar vi en anläggning för eftersortering i Brista. Ur restavfallet sorterar vi bort plast och metall som går till materialåtervinning i stället för förbränning. Anläggningen är en viktig del i vårt tydliga fokus att minska andelen fossilt avfall som kommer till oss och blir till utsläpp av koldioxid.
Vi stänger vår kolpanna vid Värtaverket och med det är de fossila bränslena borta från vår basproduktion. Kvar har vi endast några få procent fossil olja som används som startbränslen samt spetsbränsle i hetvattenpannor när det under vintern är riktigt kallt. Arbetet att successivt ersätta dessa med bioolja fortsätter.
Vi inviger vår forskningsanläggning för att utveckla bio-CCS (Bio Energy Carbon Capture and Storage). Målet är att bygga en fullskalig anläggning med kapacitet att fånga in 800 000 ton biogen koldioxid varje år som ska lagras permanent. Målet är att producera negativa utsläpp i stor skala från och med 2028.
Vi startar utvecklingen av vår digitala plattform Intelligy för att kunna erbjuda våra kunder anpassade digitala tjänster. Med tjänsterna vill vi bidra till kundernas mål att effektivisera användningen av energi för att uppnå både kostnadseffektivitet och hållbarhetsmål.
Vårt biokraftvärmeverk i Brista står klart och 2016 är vårt biokraftvärmeverk vid Värtaverket klart. Med detta vilar vår produktion på förnybar eller återvunnen energi och det skapar förutsättningar för att kunna stänga vårt koleldade kraftvärmeverk och kraftigt minska utsläppen av fossil koldioxid. Användningen av fjärrvärme medför därmed ett betydligt lägre klimatavtryck.
Vårt nya klimatmål pekar tydligt ut vart vi ska ta oss till 2035. Allt vi gör leder mot att uppfylla Parisavtalet och att vi ska vara relevanta för våra kunder också i framtiden. Vi arbetar idag med att utveckla:
Vårt mål är att bygga en storskalig anläggning där vi fångar in biogen koldioxid från vårt biokraftvärmeverk vid Värtaverket för att sedan transportera den för permanent slutlagring. Med tekniken bio-CCS skapar vi permanenta negativa utsläpp som enligt FN:s klimatpanel IPCC är nödvändigt för att vi ska nå 1,5-graders-målet. Vi erbjuder negativa utsläpp till företag som har gjort allt de kan för att minska sina utsläpp men för att motverka de utsläpp som de inte blir av med kan de köpa negativa utsläpp av oss.
Att kunna lagra energi blir allt viktigare och vi arbetar med att etablera batteriparker i Stockholmsregionen. På det sättet möter vi vad elmarknaden behöver och bidrar till ett stabilare elsystem. Vi planerar att bygga en ny ackumulator för fjärrvärme för att kunna sänka produktionskostnaden vid tillfällen med toppbelastning på fjärrvärmesystemet, bättre optimera elproduktionen samt ge en ökad leveranssäkerhet. Den beräknas ha en kapacitet på ungefär 2700 MWh och vara på plats i slutet på 2020-talet.
När mängden restavfall efter allt bättre sortering minskar räcker vår behandlingskapacitet till fler avfallskunder och en större andel av vår avfallsbehandlingstjänst med energiåtervinning kommer att användas till att hantera avfall som inte kan eller bör materialåtervinnas. I framtiden erbjuder vi en avfallsbehandlingstjänst utan nettopåverkan på klimatet genom att med CCS-teknik dels radikalt minska de fossila utsläppen, dels skapa negativa utsläpp av den biogena delen av koldioxiden
Fjärrvärmen ska vara en del av den resurseffektiva staden och därför utvecklar vi den nya generationens fjärrvärme som bland annat gör det möjligt att flytta energi direkt mellan fastigheter och minska förlusterna av energi. Vi bidrar till att utveckla den moderna staden.
Fossil olja som vi använder när det är riktigt kallt på vintern och som start- och stödbränsle i kraftvärmeverken fasar vi successivt ut och ersätter med förnybar eller fossilfri energi.
Vi fortsätter att bidra till leveranstryggheten av el i Stockholm och genom våra investeringar för distribution av fjärrvärme avlastar vi elsystemet. Med våra ångturbiner i kraftvärmeverken tillför vi dessutom kapacitetsnyttor till det lokala elsystemet. Fjärrvärmen underlättar därigenom elektrifiering av vägtrafik och industri där det fortfarande finns stora fossila koldioxidutsläpp att angripa.