När vi träffar Marika har hon precis axlat den nya rollen som chef för driften, efter att ha varit platschef för Bristaverket och Hässelbyverket i ett par år. Det är inte första gången hon byter jobb på jobbet. Hon räknar upp:

– Mina roller på Stockholm Exergi har varit drifttekniker, driftingenjör, underhållsingenjör, driftledare, gruppchef, driftchef och platschef. Och nu chef för hela driften. Att byta roll kräver utveckling – både personlig och yrkesmässigt. Men det är roligt att jobba med olika saker.

Många roller

Marika lägger till att om det är något som hon har lärt sig på företaget, så är det att alla roller behövs:

– Oavsett om jag ronderar verken, jobbar kontrollrummet, deltar i byggprojekt, ansvarar för kemi, digitaliserar verksamheten, gör budgetar, leder personal eller tar fram strategier så är alla roller lika viktiga hos oss.

Hur hamnade du på Stockholm Exergi?

– Det är mycket en slump. Jag läste till biologi-energi-ingenjör. Det innebär helt enkelt energiteknik kombinerat med bioteknik med fokus mot gröna jobb. Men biologiämnena var tråkiga. Det var tekniken jag tyckte om. Jag sökte sommarjobb på ett av verken i stan – men istället för sommarjobb fick jag jobb som drifttekniker på Högdalenverket. Sen var jag miljökonsult några år på RagnSells innan jag kom hit igen år 2010.

Samarbete, samarbete och ännu bättre samarbete

Hon beskriver sitt senaste rollbyte som början på en spännande förändringsresa.

– Jag tror att just jag fick just den här rollen eftersom jag har en tydlig idé om hur jag vill förändra sättet vi jobbar på i driften. Vi gillar ju att jobba med ständig förbättring. Det är skitroligt och jättespännande – det kommer bli hur mycket jobb som helst, men det kommer bli bra.

Idag består driftorganisationen av sex skiftlag vardera för de tre geografierna Söder, City och Nordvästra, samt team som arbetar dagtid på respektive geografi. De flesta arbetar som driftingenjörer, drifttekniker, skiftingenjörer och driftledare, samt drygt 20 ledare för olika team. Alla har sin specifika roll, kompetens och ansvarsområde.

– Jag slutar aldrig imponeras över hur bra alla kollegor i driften är, hur väl de jobbar ihop och hur effektiva de olika teamen är. Det jag ser fram emot att jobba med nu är att vi ska bli ännu bättre på att samarbeta mellan anläggningarna. Det finns saker som man måste göra fysiskt på plats, men idag finns det andra tekniska möjligheter att jobba som om vi alla satt i ett gemensamt kontrollrum helt oavsett geografi. Och att lära oss av varandra.

Marika återkommer till samarbete som en av styrkorna med Stockholm Exergi. Men det bästa med jobbet är något annat:

– Det är att vi jobbar för hållbarhet och för en värld som våra barn och barnbarn ska kunna leva i. Det vi gör är viktigt på riktigt. Det ger annan dimension till jobbet.

Och hon lägger till att för henne så hänger samarbete och hållbarhet ihop:

– Eftersom vi vet att det engagemang som vi lägger ner bidrar till en hållbar framtid och ett bättre klimat, så vill ingen lämna över ett halvdant arbete till kollegan som ska ta över. När alla ger hundra för att hjälpa varandra att lyckas så kan vi dessutom får hållbara medarbetare. Det tycker jag själv är jätteviktigt.

Några korta