Vi stockholmare är inte självgoda. Däremot är vi bäst.

Många tycker att vi stockholmare kan framstå som lite dryga. Men faktum är att vi har ett visst fog för det. Vi bor nämligen i världens mest hållbara stad 2023*. Mycket tack vare något som faktiskt är näst intill unikt, inte bara i landet, utan i hela världen. Vårt eget gemensamma fjärrvärmesystem.

Stockholms fjärrvärmesystem består av över 300 mil rör under hela Stockholmsregionen och viktigast av allt, vi använder inte fossila bränslen i systemet, utan det som blir över i samhället, som annars skulle gå till spillo. Som överskottsvärme från ett kylaggregat i en matbutik på Kungsholmsgatan, flis från grenar som fallit ner i blåsten, eller något som åkt i sopen men inte kan eller borde återanvändas på annat sätt.

Att omvandla det till 98 % fossilfri och återvunnen värme och låta den värma majoriteten av stadens invånare känns som en bra idé för oss alla. Det gör oss också mer självständiga och mindre känsliga för händelser i vår omvärld. Som stockholmarnas energibolag har vi därför en samhällsviktig roll, för regionen och för hela Sverige.

Så återigen, tack till alla er som har fjärrvärme.

*Enligt Corporate Knights Sustainable Cities

Stockholm utnämns till världens mest hållbara stad av ekonomi- och hållbarhetstidningen Corporate Knights

I rankingen nämns bland annat att Stockholm utmärker sig när det gäller utsläpp från industri och trafik, tillgången till offentliga parker och rekreationsområden samt hushållsavfalls- hantering.

Aktuella nyheter från Stockholm Exergi

Visa alla nyheter Fortsätt läsa

Vi hjälper dig direkt!

Vi hjälper dig direkt!

Vi hjälper dig gärna med frågor kring din fjärrvärme eller fjärrkyla, eller om något inte fungerar som det ska. Du vet väl också att du enkelt kan få hjälp via Mina sidor om du tex söker efter en faktura?