Tio enkla tips för att spara värme

  1. Möblera smart. Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma ditt hem. Sätt upp fina gardiner som du kan dra för fönstren under kalla nätter. Se bara till att de inte är för långa, så de hänger för elementen. Om du har persienner, dra ned dem på natten.
  2. Vädra smart. När du behöver vädra, dra först ned termostaterna på elementen till noll och vädra sedan en kort stund med korsdrag. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster och balkongdörrar stå öppna länge när det är kallt ute.
  3. Täta läckorna. Ofta får du kalla golv om du har otäta fönster. Det är en energitjuv och dessutom kallt om fötterna. Men det är lätt att sätta in tätningslister i både fönster och dörrar. Se också till att laga droppande kranar och andra småläckor.
  4. Spara vatten. Duscha istället för att bada. En dusch på fem minuter behöver bara en tredjedel av den energi som ett bad i badkaret kräver.
  5. Värm smart. Testa att dra ned temperaturen hemma. En grad lägre temperatur innebär fem procent minskad energianvändning. Många tycker att det är lagom med 20-21 grader hemma, men du behöver inte ha lika varmt överallt. Dra ned temperaturen i hallen och andra rum där du inte är så ofta. Och testa lägre temperatur i sovrummet – det gör ofta att man sover bättre.
  6. Spara på distans. När du inte är hemma behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ned värmen på elementen när du reser bort en längre tid. Glöm inte att stänga av handdukstorken och golvvärmen i badrummet om du har det.
  7. Spara i köket. Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvaror och spisen ger värme. Använd inte köksfläkten i onödan, eftersom den suger ut den varma luften.
  8. Klä dig energismart. Med några mysiga tofflor på fötterna och en varm tröja på kroppen, så kommer du inte att känna behovet av att dra upp elementen på max när det är kallt ute.
  9. Återanvänd värme. Om du har bastu eller torkskåp, låt dem stå öppna när du är färdig och låt eftervärmen värma resten av hemmet – eller kanske torka tvätten.
  10. Diska smart. Använd inte disk- och tvättmaskinen förrän den är full. Om du ska köpa en ny maskin, välj en som du kan koppla till varmvattnet som värms upp av fjärrvärme. När du diskar för hand, gör det i diskhon och inte under rinnande vatten.

Det här kan du tänka på för att spara el

Sju sätt att stoppa värmetjuvarna i huset

Om du har ett äldre hus kan det löna sig att göra en energibesiktning. Du kan vända dig till kommunen eller till specialiserade företag. En energikonsult kan kontrollera värmeläckor med värmekamera och ge dig råd för just ditt hus. Här hittar du sju vanliga rekommendationer.

  1. Byt fönster. Är fönstren dåliga, sätt in nya 3- eller 4-glas-fönster eller montera tillsatsrutor av glas eller plast med lister.
  2. Isolera golvet. Isolera golvet underifrån med mineralull eller med speciella golvplattor med isolering.
  3. Isolera väggarna. Väggarna isolerar du genom yttre isolering plus plåt, trä eller tegel. Du kan också isolera genom att spruta in isolermaterial i dubbelvägg eller med invändig isolering med väggplattor.
  4. Isolera taket. Om taket är dåligt isolerat kan du förbättra det med hjälp av lös mineralull, rullar eller skivor, eller genom att spruta in isolermaterial i bjälklaget eller med sågspån.
  5. Isolera varmvattnet. Om dina varmvattenledningar går igenom ouppvärmda rum, isolera dem. Använd färdiga isoleringsrör med fals eller gör egna.
  6. Isolera källarväggarna. Du isolerar källarväggarna utifrån genom att stryka dem med asfalt eller med platonmatta och markskivor. Passa på att kolla dräneringen.
  7. Automatisera värmen. Sätt in kopplingsur som automatiskt sänker värmen på natten och när ingen är hemma. Sätt också in värmeautomatik som styrs av väder och innetemperatur.