Stockholm Exergi får tillstånd att bygga en av Europas första storskaliga anläggningar för infångning av koldioxid genom bio-CCS (Bio-energy with Carbon Capture and Storage) i Värtahamnen, Stockholm. Det meddelade mark- och miljödomstolen idag.

– Detta är en historisk dag för vårt bolag och för svenskt klimatarbete. När den står klar kommer anläggningen fånga in 800 000 ton koldioxid per år, vilket är mer än vad vägtrafiken i Stockholm släpper ut under samma period. Det kommer hjälpa både Stockholm och Sverige att nå sina klimatmål, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

I mars 2023 lämnade Stockholm Exergi in sin ansökan till mark- och miljödomstolen om att få bygga en storskalig anläggning för infångning av biogen koldioxid. Idag meddelade mark- och miljödomstolen att man ger miljötillstånd till anläggningen.

-Tillståndet omfattar att uppföra och driva anläggningar för avskiljning av koldioxid ur rökgaser från ett biobränsleeldat kraftvärmeverk samt att komprimera, förvätska och mellanlagra den avskilda koldioxiden, skriver mark- och miljödomstolen i ett pressmeddelande.

Mark- och miljödomstolens positiva besked är en förutsättning för att Stockholm Exergi ska kunna fatta ett investeringsbeslut och därefter inleda byggandet av anläggningen som planeras kunna tas i bruk 2027. Stockholm Exergi fortsätter nu sitt arbete för att nå dit.

– Utöver tillståndet behöver andra viktiga bitar falla på plats innan vi fattar investeringsbeslutet. En avgörande fråga är hur det statliga stödsystemet för bio-CCS utformas. Regeringen arbetar med frågan och vår förhoppning är att stödet snart kommer på plats, säger Anders Egelrud.

Fakta: Bio-CCS
För att begränsa den globala uppvärmningen enligt Parisavtalet måste utsläppen av koldioxid minska kraftigt. Men det kommer inte att räcka med att enbart minska koldioxidutsläppen. Det behövs även minusutsläpp, vilket kan skapas genom bio-CCS (Bio-energy with Carbon Capture and Storage).

Bio-CCS innebär att biogen koldioxid från förbränning av biobränsle separeras från rökgaserna för att sen lagras permanent. Eftersom den koldioxid som fångas in tidigare har bundits av skogen genom fotosyntesen minskas koncentrationen av koldioxid i atmosfären, och det skapas minusutsläpp.

Senast uppdaterad

  • Sara Wretborn
  • 2024-03-28

Kategorier