Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba, deltog tidigare i våras på bio-CCS-dagen på Värtaverket. Då lyfte hon bland annat fram vikten av innovation för att möta klimatutmaningen.

Stockholm Exergi öppnade tidigare i år möjligheten för sina fjärrvärmekunder att köpa minusutsläpp från företagets framtida bio-CCS-anläggning. Programmet är öppet för alla fjärrvärmekunder som vill köpa över 1 000 ton minusutsläpp per år över tio år. Heba är ett av företagen som har signerat en avsiktsförklaring med Stockholm Exergi om minusutsläpp. Sanna Göthlin – hållbarhetschef på Heba – ser det här steget som betydelsefullt:

– Ett av Hebas mest prioriterade mål är att framför allt reducera våra utsläpp, men en stor del av att lösa den klimatkris som vi faktiskt står inför och står i är framför allt att driva innovation och att få vara med på det tåget tycker vi är jätteviktigt. Vi vill ta den aktiva delen och det är en stor drivkraft till att vi har skrivit den här avsiktsförklaringen tillsammans med Stockholm Exergi, säger hon.

Minusutsläppen kommer för Heba att bli ett konkret verktyg som kommer att få dem att på sikt nå netto-noll-utsläpp.

– Vi vet att resan dit framför allt handlar om att minska våra utsläpp men minusutsläppen kommer att få oss hela vägen ner till noll på sikt, så det är jätteviktigt. Och jag tror att i princip alla bolag kommer att behöva någon form av kompletterande åtgärd för att komma ner till noll och det är där som vi måste kroka arm för att nå de här målen, säger Sanna Göthlin.

Senast uppdaterad

  • Daniel Löfstedt
  • 2023-06-16

Kategorier