I samarbete med Stockholm Vatten och Avfall och Stockholms stad har vi haft en anläggning för biokol i Högdalen. Den har flyttat till Stockholm Vatten och Avfalls anläggning i Bromma. Det är en toppmodern kolmila där biomassa i form av trädgårdsavfall upphettas utan syretillförsel vilket gör att kolet blir kvar istället för att förbrännas helt och bilda CO2. I processen genereras värme som vi återvinner i fjärrvärmenätet och distribuerar till stockholmarna.

15% av Stockholms trädgårdavfall blir värme och biokol

Trädgårdsavfallet kommer från stockholmare som lämnat in det till någon av Stockholm Vatten och Avfalls återvinningscentraler. Biokolet kan sedan grävas ned i parker och trädgårdar som jordförbättring och samtidigt binda kol i marken. Det skapar i dagsläget en mycket liten kolsänka men tekniken finns nu på plats och kan skalas upp.

Finns det en marknad för biokol?

Biokol är i dagsläget främst sett som ett jordförbättringsmedel men det forskas mycket på biokol internationellt, exempelvis för att det bland annat kan minska utsläppen från köttproduktion, samtidigt som det blir en del av naturligt gödsel. Det finns flera andra tänkbara användningsområden, som fyllnadsmedel i betong, som filtermaterial eller som tillsats i djurfoder.

Stockholm Exergi har utrett möjligheten att bygga en storskalig biokolsanläggning med värmeåtervinning till fjärrvärmenätet i Stockholm. För närvarande inväntar vi rätt marknadsförutsättningar för att kunna ta beslut om att investera i en sådan anläggning.