Vid årsskiftet inleder Sverige sitt ordförandeskap för Europeiska unionens råd. Som en förberedelse inför det samlas den svenska regeringen hos Stockholm Exergi på Värtaverket imorgon den 30 november och tar emot EU:s talmanskonferens.

– Det är väldigt roligt för oss på Stockholm Exergi att få ta emot den svenska regeringen och EU:s talmanskonferens och få möjligheten att visa upp vår verksamhet. Vi kommer att berätta om vår hållbara el- och värmeproduktion och om vår resa mot att utveckla infångning av koldioxid genom bio-CCS, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

Stockholm Exergi kommer under mötet på Värtaverket att hålla i en guidad visning av biokraftvärmeverket KVV8 och forskningsanläggningen för bio-CCS. Målet är att ha en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning på plats 2026 som har potential att skapa 800 000 ton minusutsläpp varje år. Projektet stöds av EU:s innovationsfond och regeringen satsar på utvecklingen av bio-CCS genom ett statligt driftstöd som är planerat att inledas under 2023.

– Förväntan från såväl EU som den svenska regeringen visar att det vi gör är betydelsefullt. Bio-CCS kommer att bidra för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål och då är nyckeln att biobränslet klassas som hållbart. Att ett regelverk och ett system för att hantera negativa utsläpp kommer på plats är också en förutsättning, säger Anders Egelrud.

Läs mer:

Regeringens pressinbjudan till den 30 november

Stockholm Exergis Bio-CCS-projekt

Senast uppdaterad

  • Daniel Löfstedt
  • 2022-11-29