Tre dagars statsbesök från Nederländernas kung Willem-Alexander och drottning Máxima är nu över. Syftet med statsbesöket beskrevs som att befästa och främja de långvariga och mycket goda förbindelserna mellan Sverige och Nederländerna, som går tillbaka ända till 1600-talet. Denna gång fokuserade statsbesöket på frågor om grön innovation, inklusive energiomställning och livsvetenskap,  maritima relationer och jämställdhet. Tillsammans med Sveriges kung Carl Gustaf och drottning Silvia besökte det nederländska kungahuset några utvalda verksamheter som ligger i framkant inom dessa områden och som är betydelsefulla inte bara för Sveriges utan även för andra länder.

Och i onsdags var de faktiskt hos oss på Stockholm Exergi. Det var en overklig känsla när blåljusen från alla polisbilar och motorcyklar blinkade överallt och den långa kortegen med tre flaggade bilar och säkert 15 minibussar rullade in på Jägmästargatan. Den röda mattan var utrullad, besökshjälmarna var förberedda för en guidad rundtur i vårt biokraftvärmeverk och vår forskningsanläggning för koldioxidinfångning, och stolarna var uppställda för att de 48 gästerna skulle kunna lyssna på vad vi hade att säga. Att vi blir utvalda för ett statsbesök som inte bara engagerar kungahusen utan även flera ministrar är såklart hedrande – väldigt speciellt – och säger en hel del om det fantastiska arbete vi gör.

Det som jag framför allt tänker på när jag summerar statsbesöket tidigare i veckan är hur intresset för oss som bolag har ökat. Bara på de fem åren som jag har jobbat här ser och hör jag en påtaglig förändring. Då var kunskapen låg om oss som bolag och vad fjärrvärme är, och vi fick ofta vara exemplet för problemet med stora utsläpp. Nu är det på flera sätt helt annorlunda och vi lyfts fram som lösningen på problemen med stora utsläpp istället – möjliggöraren som kommer att kunna fånga in 800 000 ton koldioxid per år, lika mycket som Stockholms vägtrafik släpper ut under samma period.

Att vi fick frågan från Stockholm Stad, svenska kungahuset, utrikesdepartementet och nederländska ambassaden om att ta emot de båda kungahusen under statsbesöket är för mig ett tydligt bevis på att kunskapen om oss har förändrats och att fler förstår hur viktiga vi är, och har varit, för Stockholm. Fler vet att det vi gör har stor betydelse för såväl samhällsutvecklingen som klimatomställningen. Energikrisen har satt oss tydligare på kartan som producent av el och värme och vår utveckling av koldioxidinfångning är en betydelsefull del för lösningarna på klimatfrågan. Fjärrvärme är något som många pratar om som positivt, stabilt, prisvärt och bra.

Att arbeta i en verksamhet med så duktiga medarbetare som sätter Stockholm Exergi på kartan är otroligt inspirerande. Varje dag jobbar vi med vår produktion från Högdalen i söder till Brista i norr och förser stockholmarna med både värme och el, ett sådant här besök är ett kvitto för alla på företaget att det vi gör har betydelse. Vi är ett bolag som ligger i framkant och har ett mycket modernt fjärrvärmesystem med potentiell koldioxidinfångning. Vad det kan betyda för klimatet berättar vi gärna om och svarar på frågor kring så fort tillfälle ges – inte minst när publiken är europeisk – men även för alla andra som vill veta vad vi håller på med. Klimatfrågan vet inga nationsgränser och potentialen för minusutsläpp sträcker sig utanför Sverige, därför är vår roll inom detta området så viktigt. Vi jobbar för att visa vägen. Det gör mig stolt att arbeta här med alla duktiga medarbetare på Stockholm Exergi, den känslan blir väldigt påtaglig vid ett statsbesök som detta.

Läs vår nyhet om besöket: Kungahusen från Nederländerna och Sverige besökte Värtaverket – Stockholm Exergi

 

 

Författare

Thomas Gibson

Kommunikationsdirektör på Stockholm Exergi. Thomas sitter i företagsledningen och är ansvarig för vår varumärkesutveckling och all vår kommunikation, både internt och externt.

Senast uppdaterad

  • 2022-10-14