I år kan det vara extra viktig att tänka på energianvändningen då många lokaler på grund av rådande pandemi tillfälligt står halvtomma. Om vi alla hjälps åt att spara energi, där det går, gör vi skillnad för ekonomin och miljön.

Med färre medarbetare på plats och med det en minskad användning av teknisk utrustning genereras inte samma värme som vanligt. Det medför att behovet av kyla minskar under sommaren men också att värmebehovet kan bli större än normal till hösten. Den ökad energianvändning bidrar då till ökade energikostnader, helt i onödan.

Några enkla tips!

För dig som är fastighetsägare, förvaltare eller sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening ger vi dig här några enkla tips för att spara energi i sommar:

  • Se över behovet och anpassa uppvärmningen Behovet av värme i lokalerna förändras med att det är färre medarbetare på plats och det kandärför vara bra att ha lite extra koll på energianvändningen. Se över uppvärmningen och sänk vid behov börvärdet i styrcentralen eller värmekurvan i fjärrvärmecentralen, eller i enskilda lokaler. Om lokalerna är helt tomma räcker det att ha en temperatur på 10–12°C.
  • Dra ner på kylan. När sommarvärmen kommer, tänk på att inte använda mer kyla än nödvändigt. Speciellt som det kan vara färre personer i lokalerna just den här sommaren jämfört med tidigare år.
  • Anpassa ventilationen till det behov som gäller nu
  • Släck lampan! Se till att belysning och elektronisk utrustning inte står på i onödan.
  • Se till att inget läcker. En kran som droppar eller en toalett som rinner, det kan bli mycket vatten under en sommar. Se över vattenkonsumtionen och se till att det är tätt och inte läcker någonstans i lokalen.

Vi finns här för dig

Behöver du hjälp med din fjärrvärme- eller fjärrkylacentral? Hör då av dig till oss på kundservice@stockholmexergi.se eller på 020-31-31-51 så hjälper vi dig. Du är naturligtvis även välkommen att kontakta oss om du har andra frågor eller om du behöver stöd och råd. Våra energiexperter är alltid redo att hjälpa dig när du än behöver.

Du vet väl om att på Mina sidor hittar du bland annat information om er energianvändning.

Senast uppdaterad

  • Anna Andersson
  • 2020-06-16