– Tanken är att kunderna med hjälp av den nya tjänsten helt ska kunna släppa övervakningen av sin fjärrvärmecentral, säger Joakim Karlsson, energiexpert på Stockholm Exergi.

Styrventil. Värmeväxlare. Mätplats. Expansionskärl. Vissa kunder vill ha koll på begreppen och tekniken kring sin fjärrvärmecentral och vara aktiva i driften, medan andra hellre släpper det här ifrån sig. Stockholm Exergi vill med den nya tjänsten Driftövervakning möta behovet hos de kunder som vill lämna över driften av sin fjärrvärmecentral.  

– På det här sättet kommer kunden och vi närmare varandra och då kan vi hjälpa dem med deras drift. Tanken är att kunderna ska kunna släppa övervakningen av värmen helt och vi som energiföretag tar ett helhetsansvar, säger Joakim Karlsson.

Driftövervakning innehåller tjänster från Stockholm Exergis ordinarie tjänsteutbud och resultatet blir ett komplett omhändertagande av fjärrvärmecentralen. Vi kopplar upp fjärrvärmecentralen och våra kunniga energiexperter bevakar och agerar på larm åt dig. Drivkraften är att det ska vara tryggt och enkelt för kunden.

– Vi kommer att övervaka kundens fjärrvärmecentral och agerar om det är något fel som behöver åtgärdas och ger förbättringsförslag i den årliga driftrapporten. Kunden ska känna sig trygg med driften och även få möjlighet att till exempel sänka sina energikostnader, säger Joakim Karlsson och beskriver den nya tjänsten som en modernisering av fjärrvärmen.

Tjänsten Driftkoll finns ju redan, vad skiljer egentligen den ifrån Driftövervakning?
– Driftkoll innebär att kunden själv loggar in för att övervaka driften och agera på larm. Med tjänsten Driftövervakning gör vi allt detta åt kunden samt gör ett årligt platsbesök och driftrapport. Vi övervakar och hanterar också larmen dygnet runt och ser till att hjälp kommer på plats om detta behövs. 

Tjänsten erbjuds redan och det enklaste för den som är intresserad är att beställa direkt på Stockholm Exergis hemsida eller på Mina sidor.

– Det är enkelt att skaffa Driftövervakning till sin fastighet genom ett par klick på Mina sidor eller vår hemsida. Sedan finns förstås alltid vår kundservice som gärna svarar på frågor, säger Linnea Svanström, tjänsteutvecklare på Stockholm Exergi.

Fakta Driftövervakning

Driftövervakning är en pakettjänst som kostar 600 kronor/månad plus en uppkopplingsavgift på 1900 kronor (priserna är exklusive moms). Paketet innehåller följande:

  • Digital övervakning av fjärrvärmecentral med notering och avisering av avvikelser.
  • Prioritering och agerande på de larm som kommer från fjärrvärmecentralen.
  • Felavhjälpning. Om det uppstår ett fel i fjärrvärmecentralen som kräver åtgärd löser vi det (felavhjälpande åtgärder debiteras separat). 
  • Årlig driftrapport. En sammanställning över de avvikelser som vi har noterat under det gångna året och förslag på förbättrad värmedrift. 
  • Årlig funktionskontroll. Ett platsbesök där våra drifttekniker går igenom fjärrvärmecentralen och säkerställer dess funktion och status inför kommande vintersäsong. 
  • Tillgång till telefonrådgivning med energiexpert.

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad

  • Anna Andersson
  • 2020-09-21

Kategorier