Idag besökte Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel Stockholm Exergi. Koldioxidinfångning och fjärrvärmens roll för energiförsörjningen var några av de frågor som besöket handlade om.

Kronprinsessparet välkomnades på Värtaverket av Anders Egelrud och Per Ytterberg, vd respektive affärsutvecklingschef på Stockholm Exergi. Efter en kort presentation om företaget var det dags för besökarna att ta på sig hjälm för en rundtur på Värtaverket. Historien om ”Kungseken” som sträcker sig utmed fasaden på biokraftvärmeverket och som sägs ha varit utflyktsplats för tidigare regenter inledde rundvandringen. Därefter gick turen vidare in i biokraftvärmeverket KVV8 och här fick Kronprinsessparet komma både värme- och elproduktionen riktigt nära. Avslutningsvis fick de se Stockholm Exergis forskningsanläggning för infångning av koldioxid. Stockholm Exergi är en av de ledande aktörerna i Europa på att utveckla storskalig infångning av koldioxid genom tekniken bio-CCS.

– Det var ett mycket trevligt besök idag, Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel är väl insatta i klimat- och energifrågorna och ställde många initierade frågor. Att Kronprinsessparet vill veta mer om vår verksamhet och kommer på besök är mycket betydelsefullt för oss, det visar att det vi gör har betydelse för samhället, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

Senast uppdaterad

  • Samuel Scott
  • 2024-04-29