Igår besökte den amerikanska senatorn demokraten Tammy Duckworth från Illinois, Stockholm Exergi och Värtaverket. På agendan stod fjärrvärme, bio-CCS samt hur man kan ta vara på energin ur avfall.

Tammy Duckworth beskriver sig själv som en senator som förespråkar behovet av praktiska och förnuftiga lösningar för att föra USA som land och Illinois som delstat framåt. Delegationen var därför väldigt intresserad av hur Stockholm Exergi värmer Stockholm med vår fjärrvärme. Detta samtidigt som vi skapar andra samhällsnyttor, såsom avfallsbehandling med energiåtervinning och utvecklar bio-CCS.

– Att internationella aktörer som amerikanska beslutsfattare visar intresse för vårt arbete är väldigt roligt. Fjärrvärmen har alltid varit navet i vår verksamhet och den är en förutsättning för de satsningar på bio-CCS som vi nu genomför”, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

Fabian Levihn, forsknings- och utvecklingschef på Stockholm Exergi visade gruppen forskningsanläggningen för bio-CCS. Där berättade han om behovet av minusutsläpp, som komplement till kraftiga utsläppsminskningar, för att nå Parisavtalets målsättningar.

– Som tidiga aktörer på den nya bio-CCS-marknaden så är det viktigt för oss att dela med oss av vår kunskap inom dessa frågor. Förhoppningen är att vi kan jobba tillsammans med såväl nationella som internationella aktörer för att möta klimatutmaningen”, säger Fabian.

Senast uppdaterad

  • Samuel Scott
  • 2024-02-21