Nu är vi några dagar in i New York Climate Week. Det är fantastiskt att vara på plats och både möta och vara en del av den internationella kraft som finns för att stoppa klimatförändringarna. Samtidigt pågår United Nations General Assembly som bland annat har den hållbara utvecklingen på agendan. New York är onekligen just nu platsen för att kunna ta på den energi som finns för att ta klimatfrågan vidare. Vi från Stockholm Exergi har fullt fokus på de permanenta minusutsläppen och vad de kan bidra med.

Under klimatveckan är CDR (carbon dioxide removal) ett eget community och det ger stora möjligheter att gå djupt i ”removals” genom att både ta del av seminarium och träffa de som antingen arbetar med minusutsläpp eller de som ser nyttan med att köpa minusutsläpp för att nå net-zero. Upplägget skapar förutsättningar för att skapa initierade samtal som kan ta utvecklingen vidare. Vårt budskap är tydligt, när företagen har gjort allt de kan för att minska sina utsläpp av koldioxid så hjälper vi dem med ”the last mile” som min kollega Johan Börje uttryckte det på Business Swedens seminarium igår kväll.

Något som slår mig här är att USA har kommit längre än Europa, marknaden är mer mogen. Det finns en större kompetens kring möjligheterna och frågorna till oss visar inte sällan på att de är insatta. Det är ett stort intresse för tekniken som vi använder, betydelsen av hållbart biobränsle och inte minst energieffektiviteten i och med att vi kan ta vara på värmen från bio-CCS in i vårt fjärrvärmesystem. Fjärrvärmen väcker i sig stort gillande, man tycker det är ett mycket smart system. Det är extra roligt för Sverige som kan visa upp den resurseffektiva och trygga uppvärmningen i många av våra städer.

Hemma blir vi gärna blinda för denna självklarhet, men med lite utifrånperspektiv så påminns vi om fjärrvärmens genialitet och nu kommer vi inom några år alltså kunna addera ytterligare en nytta: bio-CCS och permanenta minusutsläpp. Och här i New York fortsätter vi vår mission att positionera oss på den internationella marknaden – det är ”the last mile” till net-zero som det handlar om.

Författare

Charlotte Lindevall

Senast uppdaterad

  • 2023-09-21