Sedvanligt Brysselväder, regn i sidled, välkomnade vd Anders Egelrud den 26 september när det var dags för prisutdelning i tävlingen ”European Sustainable Energy Awards”. Stockholm Exergi och Beccs Stockholm var en av tre finalister i tävlingen där röstningen skedde likt melodifestivalen med röster från EU-medborgare samt en jury. Stockholm Exergis bio-CCS-projekt har sedan tidigare blivit uppmärksammat från EU i och med bidraget från EU:s innovationsfond.

Enligt rykten på plats ledde vi omröstningen med två dagar kvar men tyvärr räckte det inte ända fram.  Självklart en stor besvikelse, men som goda förlorare gratulerade vi självklart vinnarna. Vinnarna av tävlingen var MUSE-grids som arbetar med applikationer för att på lokal nivå kunna stödja mera förnybar energi.

Finalplatsen är oavsett återigen ett bevis på att den inslagna vägen som Stockholm Exergi valt är rätt. Samtidigt kommer oroväckande signaler från EU där de rester från skogen som vi använder som bränsle i produktionen inte ska klassas som hållbara. En så kallad triolog inleds nu där parlamentet, rådet och kommissionen på EU-nivå ska förhandla om en definition av bioenergi. Vi kommer att vara väldigt aktiva i att försöka påverka inriktningen så att den väg som Sverige sedan länge valt i hållbarhetsarbetet också ska gälla på EU-nivå.

Resan avslutades med ett mötesmarathon med viktiga personer, bland annat de svenska energiråden i Bryssel. En av frågorna som diskuterades var planeringen inför det svenska ordförandeskapet 2023 och hur vi på Stockholm Exergi kan hjälpa till och bidra. Det ser vi fram emot, bioenergins betydelse för klimatarbetet måste ses som självklart.

Författare

Charlotte Lindevall

Senast uppdaterad

  • 2022-09-30