Sofie kammade hem utmärkelsen Female Leader Engineer. Priset: ett skräddarsytt traineeprogram på tre företag. Sofie Jonsson valde Fortum Värme, Scania och Skanska.
Kraven är tuffa. Det räcker inte med att vara kvinnlig civilingenjörsstudent med sinne för problemlösning. För att bli nominerad måste man också ha utmärkt sig i sitt sätt att leda människor.
– Syftet med Female Leader Engineer är att öka antalet kvinnor på ledande positioner i svensk industri, säger Sofie Jonsson, som är civilingenjör från KTH inom samhällsbyggnad.
Enligt stiftelsen Allbright vill 83 procent av kvinnliga studenter på KTH bli chefer. Enligt samma stiftelse är 6 procent av vd:arna på svenska börsbolag kvinnor.
Nya utmaningar
Sofie Jonsson är i början av sin egen karriär:
– Jag vill alltid anta nya utmaningar. Men exakt vilka de är vet jag inte ännu. Jag låter resan få visa vägen lite grann, berättar Sofie Jonsson.
Sofie är klar med sina traineeperioder på Skanska och Scania. Nu är det Fortum Värmes tur att få arbeta tillsammans med Sofie under ett halvår.
– Att förstå helheten inom hållbar samhällsbyggnad är viktigt för mig. De tre bolag jag har valt står för transport, byggande och energi.
Just energi är en jätteviktig pusselbit som jag inte hade koll på tidigare, menar Sofie Jonsson.
Och bilden av Fortum Värme har börjat ta form i Sofies huvud:
– Det finns jättemycket kunskap på det här bolaget. Och det hållbarhetsfokus som Fortum Värme har är oerhört tydligt. Det här är företaget som ska se till att vi har en hållbar miljö att bo i även i framtiden, säger Sofie Jonsson.
Det är inte bara inom näringslivet som Sofie siktar på ledande positioner. Skidåkning ligger henne varmt om hjärtat och det är inte bara välvallade skidor som gjorde att hon klarade av Vasaloppet på 5 timmar och 30 minuter.
– Jag har varit idrottare på heltid. Det blev både Riksidrottsgymnasium och ett år i Alberquerque i USA vid foten av Rocky Mountain. När jag började på KTH så lade jag ner satsningen och nu åker jag skidor för upplevelsen skull, inte för att prestera på SM. I vintras blev det till exempel Nattvasan med pannlampa.
Viktigt med samarbete i omställningen till ett hållbart samhälle
Sofie Jonssons hemvist på Fortum Värme är huvudsakligen affärsutveckling där hon arbetar med frågor kopplade till hållbara stadsdelar och städer. Hennes erfarenheter från transport på Scania och byggande på Skanska präglar hennes funderingar om vad som är viktigt i Stockholm.
På frågan om vad Sofie skulle göra om hon hade vd-rollen på Fortum Värme skrattar hon och berättar:
– Det är inte lätt att vara Anders. Men jag tycker att vi skall bli ännu bättre på att jobba med andra i omställningen till ett hållbart samhälle. Jag har suttit på byggsidan och transportsidan och det blir lätt så att man ser för mycket på sin egen del i lösningen. Vi kan bli bättre på att jobba i partnerskap så att vi kan sy ihop helhetssystemen, avslutar Sofie Jonsson.