Lördagen den 1 oktober anordnar Fortum Värme öppet hus i nya biokraftvärmeverket i Värtan. Media är varmt välkomna. Passa på att besöka världens största biokraftvärmeverk i stadsmiljö.

Portarna slås upp kl. 12 och då startar de guidade visningarna av biokraftvärmeverket. Under dagen finns också möjlighet att ställa frågor om verksamheten och om själva biokraftvärmeverket.

Anmälan av närvaro sker per mejl till marianne.ahlgren@fortum.partners.com.Vänligen föranmäl om ni önskar enskilda intervjuer med vd eller kommunikationschef, så försöker vi ordna det.

Plats: Fortum Värmes biokraftvärmeverk i Hjorthagen, Jägmästargatan 2​
Tid: Lördag 1 oktober kl 12.00–16.00
Anmälan till rundturer: Ingen föranmälan behövs utan det är först till kvarn som gäller.
Övriga aktiviteter: Utställning om kretslopp och energianvändning. Våra experter är på plats för att svara på dina frågor.
Åldersgräns: Alla är välkomna. Men om du vill gå en rundtur i anläggningen så behöver skyddshjälmen passa, du ska kunna gå i trappor själv och klara av höga höjder samt trånga utrymmen.
Tänk på: Klä dig varmt och ha promenadvänliga skor.
Transport: Promenad, cykel eller kollektivtrafik rekommenderas. Ta tunnelbanans röda linje till Ropsten eller Gärdet.
Mer information: fortum.se/biobransle

Tre skottkärror flis i sekunden

Tre skottkärror flis i sekunden krävs för att producera värme och el när verket går för fullt. Då räcker värmen till 190 000 lägenheter i Stockholm. Biokraftvärmeverket drivs av endast förnybara bränslen, det vill säga restprodukter ifrån skogs- och sågverksindustrin. Det minskar koldioxidutsläppen i staden med motsvarande vad biltrafiken släpper ut under en och en halv månad.

Att ha den här typen av verksamhet så nära stad och bebyggelse är unikt och möjliggörs genom att en stor del av den sker under jord. I bergrummen under biokraftvärmeverket och ned till hamnen ryms flislagret som håller 50 000 kubikmeter flis. Det fylls på med två till tre båtlaster per vecka samt ett tåg per dag, fem dagar i veckan.

OBS! Vi har redan genomfört vårt öppna hus så tyvärr är det för sent att anmäla sig nu.

Senast uppdaterad

  • Jonas Collet
  • 2017-09-01