Metoden kallas termografering och gör att minimala och annars osynliga läckage kan upptäckas i tid.
Flygningarna kommer att ske över city, södra delarna av stan, Västerort, Lidingö och norra Stockholm. Flygningarna genomförs på relativt låg höjd, 800 meter, och planet åker fram och tillbaka i raka linjer över ett område. Det krävs särskilda väderförhållanden för att genomföra termografering, vilket innebär att delar av undersökningen kan komma att förskjutas till mars. Minusgrader, snöfritt och relativt klar himmel är optimala förhållanden. Av den anledningen kommer flygningarna att ske med relativt kort varsel. Saker som är varma i förhållande till sin omgivning som exempelvis bilar som kör eller för den delen reflektioner från solens strålar ger samma ty av utslag som en eventuell läcka. För att minimera den typen av falska utslag genomförs flygningarna under natten.
Vi informerar polisbefäl i området, flygledning för aktuellt luftrum och Trafikredaktionen på Sveriges Radio på förhand inför varje flygning.
Undersökningarna med flygtermografering är viktiga. Om det finns ett 1,5 millimeter stort hål så läcker det på ett år ut varmvatten i en mängd som motsvarar årsbehovet av värme för 15 lägenheter.
– Vi är ständigt på jakt efter att förbättra oss och med hjälp av termograferingen kan vi upptäcka små små underjordiska läckor som är osynliga på gatunivå.
Det finns fler nyttor med att hitta läckage i tid. Det är bra för de boende eftersom reparationsarbeten och avbrott då blir mindre omfattande. Värmekameran upptäcker även värmeläckage som kommer av dåligt isolerade rör, effektförluster som annars inte skulle ha upptäckts.
Med den här tekniken tar det mellan fem och sju nätter att dokumentera hela Stockholm Exergis ledningsnät. Det är ledningar som motsvarar sträckan Stockholm-Madrid och innehåller lika mycket vatten som en miljon badkar.