H&M tar ett viktigt steg för att minska klimatpåverkan från sin IT-användning genom att bygga en ny, stor datahall söder om Stockholm där Fortum Värme ska återvinna överskottsvärmen som fjärrvärme. När datacentret är helt utbyggt kommer värmen räcka till 2 500 moderna lägenheter, istället för att den fläktas bort och går till spillo.

H&M har varit med ända sedan starten av Öppen Fjärrvärme och återvunnit värme från ett annan datacenter i Stockholm sedan 2013. Genom det nya datacentret, som ska tas i drift september 2018, mångdubblar klädjätten sitt bidrag.

– IT är otroligt centralt för H&M och det är viktigt för oss att vara så hållbara som möjligt i allt vi gör. Det känns skönt att kunna återvinna värmen som blir över från våra datacenter, precis som när vi samlar in använda kläder för återvinning, säger Jan Lindin, chef för H&M:s datahallar.

Fullt utbyggd kommer H&M:s nya datacenter att ge ett värmeöverskott på cirka 1,4 MW, vilket ger runt 8,4 GWh värme per år. Det motsvarar värmebehovet för 2 500 moderna lägenheter.

– Nio av tio kilowattimmar fjärrvärme i Stockholm kommer redan från förnybar eller återvunnen energi, och vi jagar den sista tiondelen. Det är fantastiskt att fler och fler företag – från matbutiker till globala IT-jättar – ansluter sig och börjar sälja värme som annars bara går förlorad. Och jag är glad att H&M, en av våra första piloter inom Öppen Fjärrvärme, bygger sitt nya datacenter klimatsmart med värmeåtervinning som en naturlig del. Tillsammans kan vi skapa ett ännu mer hållbart Stockholm, säger Martin Brolin, ansvarig för Öppen Fjärrvärme på Fortum Värme.

Lästips: läs gärna Ny Tekniks artikel, med stor grafik som förklarar hur det går till.

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad

  • Jonas Collet
  • 2017-08-01