Arla skrev på DN Debatt den 5 maj om sina ambitiösa klimatmål och utmanade näringslivet att snabba på omställningen. Genom Hagainitiativet svarade vi och berömde dem – alla företag som antar höga klimatmål är viktiga. Som vanligt när vi i Hagainitiativet skriver debattrepliker var det vår programdirektör Nina Ekelund som skrev under.
Läs gärna både Arlas debattartikel och vår replik på DN Debatt.
”Arla ger de klimatdeprimerade hopp”
REPLIK DN DEBATT 6/5. Ska vi lyckas med klimatomställningen så behövs goda exempel och föregångare som visar att det är möjligt. Det hopp Arla ger ska inte underskattas, det är viktigt för att få fler beslutsfattare, företagsledare och politiker att springa snabbare i klimatomställningen, skriver Nina Ekelund, Hagainitiativet.
Nu sällar sig Arla Sverige till företagen som ser de stora affärsmöjligheterna med klimatomställningen och har investerat hundratals miljoner i att ställa om till en fossilfri fordonsflotta. Genom att de går ut och berättar att de blir fossilfria tio år före regeringens klimatmål bidrar de dessutom till att ge den klimatdeprimerade hopp – det är inte kört, vi kan klara klimatkrisen. Detta hopp ska inte underskattas, det är viktigt för att få fler beslutsfattare, företagsledare och politiker att springa snabbare i klimatomställningen. Det blir ett race till toppen!
Ska vi lyckas med klimatomställningen så behövs goda exempel och föregångare som visar att det är möjligt. För sex år sedan satte vi i Hagainitiativet upp målet att minska utsläppen med minst 40 procent till 2020 och majoriteten av företagen har redan nått dessa mål. Nu har vi satt upp målet om att bli fossilfria till 2030. Dessa ambitiösa mål sätts för att det är affärsmässigt riktigt och ökar konkurrenskraften för våra företag i världen. Sverige är en liten öppen ekonomi och svenskt välstånd är beroende av de svenska företagens exportframgångar. När den gröna innovationskraften och klimatomställningen är starkare än någonsin i Sverige, måste vi även veta att världen följer med och efterfrågar de svenska produkterna.
Att företag lyckas ställa om sina fordonsflottor till fossilfritt beror till stor del på att företag som Preem, Lantmännens Agroetanol med flera har investerat stort i gröna bränslen och att företag som Scania tar fram energieffektiva fordon som både kan gå på förnybart eller köra på elvägar, som bland annat Siemens satsat på. Detta har till viss del möjliggjorts genom gynnsamma styrmedel, men det handlar framförallt om att detta är affärsmässigt riktigt och långsiktigt lönsamt. Olika branscher har olika förutsättningar för att kunna skynda olika snabbt till fossilfrihet. Företagen i Hagainitiativet har bestämt sig för att vara fossilfria i sina egna verksamheter till 2030, men flera företag kommer att nå dit snabbare.
Ett viktigt skäl för att gå före och visa att det är möjligt att minska utsläppen är att det även bidrar till teknikoptimism och tilltro till framtiden. I den nyligen publicerade SOM-undersökningen med 20.000 tillfrågade svenskar så toppade klimatförändringar som vår största oro, enligt tidigare undersökningar har 80 procent av ungdomarna klimatångest. Än mer oroande är en amerikansk undersökning från Yale där över 80 procent inte tror att klimatfrågan kan lösas. Det är lätt att förstå att så få tror att vi kan lyckas lösa klimatkrisen eftersom vi varje dag sköljs över med fakta om hur illa ställt det är med klimatet.
För att klara klimatkrisen behövs företag som visar att det är lönsamt med omställningen och samtidigt behöver vi hopp. Företag och organisationer behöver sätta mål för minskade utsläpp, strategier för när man blir fossilfri och sedan leverera minskade utsläpp. Nästa steg är att berätta för omvärlden om sina mål och hur man lyckats. Arla Sveriges och andras klimatlöften behövs. Det är dessa framgångshistorier som bidrar till hopp och nya investeringar.