I ett första steg lanseras klimatsmart värmestyrning av villan till utvalda områden på Lidingö och i nästa steg väntar pilottester med utvalda bostadsrättsföreningar.

– Samarbetet med Manetos är början på vår långsiktiga satsning på nya, fastighetsnära och digitala, lösningar. Tillsammans vill vi utveckla lösningar och tjänster som utgår ifrån kundens behov av att mäta och påverka sin energiförbrukning i hemmet, säger Stefan Patrikson, chef för affärsutveckling på Fortum Värme.

När familjelivet är som mest intensivt är det inte lätt att få tid över för värmeanläggningen i källaren och därför har Manetos satsat på att utveckla en tjänst som spar energi och optimerar värmen automatiskt utifrån såväl levnadsmönster som hur huset fungerar ur värmesynpunkt. Det är också möjligt att styra värmen och ändra inställningarna på distans, från exempelvis semesterresan, via appen MyManetos.

– Fortum Värme som partner känns helt rätt för oss, vi brinner båda för innovation. Det ska bli spännande att komma igång och det här är bara början på en riktigt intressant innovationsresa med fler tjänster som kommer skapa mervärden och bidra till ett hållbart samhälle, säger Trued Holmquist, vd på Manetos.

Under hösten kommer de första villorna på Lidingö att få prova den smarta värmestyrningen och därefter kommer projektet att utvidgas till en större pilotstudie där även bostadsrättsföreningar ska ingå. Den etappen väntas påbörjas under november.

– Långsiktigt innebär den här satsningen att vi, tillsammans med våra kunder, försöker bidra till mer energieffektiva livsstilar och därmed ett mer hållbart och resurseffektivt samhälle, säger Stefan Patrikson.

Senast uppdaterad

  • Jonas Collet
  • 2017-05-10