Vi publicerar vår debattartikel och släpper samtidigt Hagainitiativets årliga lönsamhetsrapport, där vi bland annat redovisar att klimatarbetet förbättrar det ekonomiska resultatet för vartannat företag. Läs gärna vår artikel direkt på DN Debatt.

Klimatarbete är bra för företagens lönsamhet

DN DEBATT 12/7. Det är affärsmässigt riktigt att minska utsläppen. Företagen i klimatnätverket Hagainitiativet har satt som mål att minska utsläppen med 40 procent till 2020, vilket 10 av 14 företag redan har uppnått. Men vissa utsläpp ökar, bland annat på grund av svag klimatpolitik i transportsektorn, skriver tio företagsledare och efterlyser vassare styrmedel från politikerna.

Våra företag har länge arbetat för minskade utsläpp av växthusgaser. Vi har satt som mål att minska utsläppen med 40 procent till 2020. Vi vill även nå nära noll till 2030, och flera av oss kan klara det med hjälp av rätt politik. Hittills har vi plockat både lågt hängande frukter och vidtagit utmanande åtgärder som i dag inte är lönsamma, men som vi bedömer kommer att bli det i framtiden. Ska vi nå hela vägen fram behöver politiken leverera mer kraftfulla styrmedel, som är långsiktigt stabila och förutsägbara.

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad

  • Jonas Collet
  • 2022-03-31