I Stockholm produceras mängder av överskottsvärme, från exempelvis datahallar och livsmedelsbutiker, som historiskt inte har kunnat tas tillvara. Sedan 2013 har Fortum Värme samarbetat med ett tiotal företag och organisationer för att testa och utveckla system där deras överskottsvärme kan förs ut i Stockholms fjärrvärmenät. Bland dessa piloter kan nämnas Stockholms stad, Bahnhof, Coop, ICA, Stiftelsen Stora Sköndal och Hemköp, företag som nu kan omvandla en kostnad till en intäkt.

Den 21 oktober öppnar Fortum Värme världens första handelsplats för överskottsvärme. Den återvunna energin används för att värma bostäder och producera varmvatten. Detta kallas för Öppen Fjärrvärme, en ny marknad för återvunnen energi.  Potentialen är stor, bara överskottsvärmen från datahallar i Stockholm motsvarar årsuppvärmningen av ca 60 000 normalstora lägenheter.

Lanseringen av Öppen Fjärrvärme kommer att förändra utvecklingen av  fjärrvärmemarknaden i Stockholm . På sikt tros modellen kunna spridas till andra länder och förändra branschen i sin helhet. Välkommen till Fortum Värmes lansering av Öppen Fjärrvärme där du får höra mer om framtidens handelsplats för överskottsvärme.

Dag: 21 oktober 2014
Tid: 11-13, lunch 11.00-11.30
Plats: Clarion Sign

Anmälan: alexandra.hempelsvenonius@fortum.com

Program 11.30-12.30

• Grön IT kan bli grönare – om vi låter kråkor och mygg frysa
• Energiåtervinning på nytt och lönsamt sätt
• Invigningsceremoni – vi öppnar Stockholms nya återvinningsmarknad

Deltar gör bland annat Anders Egelrud, vd Fortum Värme samägt med Stockholms stad, Karin Wanngård, gruppledare Socialdemokraterna i Stockholms stad och kandidat till posten som finansborgarråd, Annika Jacobsson, chef Greenpeace i Sverige och Nina Ekelund, programdirektör Hagainitiativet.

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad

  • Jonas Collet
  • 2017-08-01