Föreningarna tycker lite olika om den nya prissättningen, men en sak har de gemensamt: de vill mycket hellre tala om nåt helt annat än priserna. Men vi börjar med just priset.

– Det första jag tänker på är hur den nya prismodellen kommer att jämföra sig med våra nuvarande priser. Kommer kostnaden att öka eller minska? Det är en väsentlig sak för vår förening med 29 lägenheter, säger Per Hjerppe, tekniskt ansvarig i Brf Krabaten 8.

Jan Mårdh, ordförande i Brf Ekern som har 85 lägenheter tycker att leveranssäkerhet är viktigast.

– Om de nya priserna blir bättre för oss vet jag inte ännu. Men det verkar enklare. För mig är säkerhetsfrågorna och leveranssäkerheten det som berör mest även om priset för varan vi köper naturligtvis är betydelsefullt, menar Jan Mårdh.

Bengt Orhall är ordförande i Brf Astrea 13, som har åtta lägenheter.

– Om vi inte gör några åtgärder i huset själva så ska Fjärrvärme Bas inte påverka våra kostnader så mycket åt något håll. Däremot om vi väljer att titta lite närmare på värmesystemet och använder vår energi lite bättre så kan det ge oss lägre kostnader. De gamla prismodellerna var lite krångliga att förstå, berättar Bengt Orhall.

Utbildning hett område

Gemensamt för de tre bostadsrättsföreningarna är att de vill lära sig mer om hur fjärrvärmen fungerar.

– Personligen tycker jag att fjärrvärme är ett ganska okänt område. Trots att vi köper fjärrvärme för 1,2 miljoner kronor om året så fanns det under lång tid ingen i vår förening som hade någon djupare kunskap om detta. Nu börjar det bli bättre. Utbildning om fjärrvärmekostnader är jättebra, säger Jan Mårdh, Brf Ekern.

Per Hjerppe på Brf Krabaten menar att utbildningsbehovet inom värmeteknik borde vara stort bland Fortum Värmes kunder. Per har själv en djup teknisk bakgrund och ser flera möjligheter med mer utbildning:

– Kanske skulle det finnas ett utbildningsseminarium en gång per kvartal för intresserade bostadsrättsföreningar.  Det vore exempelvis bra att få en översikt av hur en värmecentral med moderna komponenter verkligen fungerar.

Har du förslag till Fortum Värme så att det blir ännu enklare för er?

– Ja,  Fortum Värme har ju tillgång till vår energihistorik. Jag skulle gärna vilja ha konkreta förslag från Fortum Värme istället för att vi ska behöva göra egna val. Det kan vara  olika typer av förslag som baseras på vilken investeringsvilja föreningen har. Exempelvis förslag på hur vi kan få ner värmekostnaden på sikt. Då blir det verkligen ett partnerskap, menar Per Hjerppe.

Bengt Orhall avslutar:

– Om  något går fel i värmesystemet så vill vi få information om det så snart som möjligt.  Eftersom vi är en liten förening och det bara är jag som sköter anläggningen så vore bra om den kan styras och övervakas av Fortum Värme.

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad

  • Jonas Collet
  • 2021-05-05