Stockholm Exergi bygger en av världens största anläggningar för bio-CCS – en teknik som fångar in koldioxid från biobränslen och på så sätt skapar minusutsläpp. Här kan du läsa mer om den beprövade tekniken och hur den funkar.
Bio-CCS går ut på att fånga in och lagra koldioxid från de rökgaser som uppstår vid förbränning av skogsrestprodukter. Det finns flera metoder för att fånga in och lagra koldioxid från atmosfären och de kallas minusutsläpp, negativa utsläpp eller kolsänkor.
Med stöd av Energimyndigheten har Stockholm Exergi sedan 2019 drivit en forskningsanläggning för Bio-CCS. Eftersom tekniken med koldioxidavskiljning är beprövad handlar driften av forskningsanläggningen om att utvärdera och anpassa bio-CCS tekniken för just biokraftvärmeverket i Värtan.
I Värtan har vi försett stockholmarna med el och värme sen början av 1900-talet. Nästan 120 år efter att Värtaverket invigdes vill vi att det här ska bli platsen för nästa stora milstolpe i vår verksamhet, att omvandla vår energi till en mer hållbar framtid. En framtid där vi fortsätter leverera el och värme och samtidigt bidrar till att motverka klimatförändringarna.
Det ursprungliga verket i Värtan är från 1903 och ritades av Ferdinand Boberg. 1969 stod Värtaverkets första värmeverk kopplat till fjärrvärmenätet klart. Allt eftersom har fjärrvärmenätet byggts ut och täcker idag stora delar av centrala Stockholms värmebehov. År 2016 invigdes det nya biokraftvärmeverket på området. Det drivs helt med förnybar energi, av restprodukter från skogsnäring och sågverksindustri. Nu vill vi koppla på tekniken bio-CCS, vilket kräver en ny anläggning i anslutning till biokraftvärmeverket.
Tekniken förutsätter att den nya anläggningen är sammankopplad med vårt biokraftvärmeverk, och det behövs en hamn för att vi ska kunna transportera den infångade koldioxiden till permanent lagring. Värtahamnen i Hjorthagen är på så vis den idealiska platsen – här finns både vårt moderna biokraftvärmeverk samt närheten till vår befintliga hamnverksamhet i Energihamnen.
Disclaimer
Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.