Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om vår BECCS anläggning i Energihamnen - hur det fungerar, vad det innebär för klimatet och varför det är ett viktigt steg för att nå klimatmålen.
Allmänna frågor
Även om vi globalt minskar våra utsläpp så räcker inte det, vi måste också ta bort koldioxid från atmosfären för att klara klimatmålen. Med vår planerade anläggning för koldioxidinfångning kommer Stockholm att bli en av de första städerna i världen att fånga in koldioxid i stor skala – samtidigt som vi förser Stockholmarna med fjärrvärme och kyla. Makalöst, va?
När vi på Stockholm Exergi producerar värme och el med rester från skogsindustrin är det samma koldioxid som träden samlat in från luften genom fotosyntesen, som avges vid förbränningen. Så när vi suger bort och lagrar den koldioxiden permanent skapas så kallade minusutsläpp. Minusutsläppen innebär att mängden koldioxid i atmosfären minskar och är därför ett betydelsefullt bidrag för att vi ska lyckas hejda den globala uppvärmningen.
Den nya anläggningen kommer att ha kapacitet att fånga in 800 000 ton koldioxid varje år. Det är mer än de fossila utsläppen från Stockholms vägtrafik under ett helt år.
Projektets finansiering står på tre ben: EU-stöd, statligt stöd och intäkter från företag som köper koldioxidkrediter av oss (för att kompensera för sina koldioxidutsläpp). Alla delar behövs och marknadsintäkterna är på totalen större än stödet från EU och staten.
Nej, koldioxidinfångning är ett eget affärsområde inom Stockholm Exergi som ska finansiera sig självt och bära sina egna kostnader. Det kommer alltså inte att belasta fjärrvärmekunderna.
I många verksamheter finns utsläpp som ur ett tekniskt och/eller ekonomiskt perspektiv inte är möjliga att undvika. Inom till exempel jordbruk och kemisk industri är det i praktiken omöjligt att nå noll. För att den här formen av verksamhet ska kunna nå noll behövs minusutsläpp.
Anläggningen
Inom kort kommer vi ta det första spadtaget till det som ska bli den nya anläggningen i Energihamnen, i Värtan. Vi håller nu på att förbereda området för byggnation samt informera allmänheten.
Anläggningen planeras att vara i drift 2028.
Vår målsättning är att minimera störningar för de som bor i närheten av anläggningen.
Vi vill att anläggningen ska passa in i stadsbilden och bli en naturlig länk mellan södra Värtan och Norra Djurgårdsstaden.
Eftersom det är en byggarbetsplats så kommer det emellanåt att låta i hamnområdet i samband med byggnation av anläggningen. Bullervillkor för både byggnation och löpande verksamhet regleras noggrant i vårt miljötillstånd och vår ambition är att det ska störa så lite som möjligt, samtidigt går det såklart inte helt att undvika ljud när man bygger nytt.
Vissa bullerkällor kommer finnas i den nya anläggningen, men dessa kommer huvudsakligen att vara placerade inuti byggnader, och kommer inte att vara märkbara för de närboende.
Transporten av koldioxid kommer innebära en ökad fartygstrafik med ungefär 1-2 fartyg per vecka. Det handlar bara en liten ökning jämfört med det totala antalet fartyg som rör sig i Energihamnen idag. Då transport av koldioxid kommer genomföras med nybyggda fartyg så förväntas lägre ljudnivåer jämfört skeppen som trafikerar hamnen idag. Fartygen kommer tillexempel inte behöva ha några motorer i gång medans de ligger i hamn och lastas med koldioxid, vilket kommer minska ljudbilden.
Nej, Beccs är ett extra reningssteg för rökgaserna och tillför inga nya luktkällor.
Nej, anläggningen innebär ingen fara för närboende och det finns ingen anledning till oro. Vårt miljötillstånd är mycket strikt och kräver omfattande analyser och riskbedömningar, allt för att säkerställa en trygg verksamhet. Vi uppfyller alla krav som ställs och arbetar kontinuerligt för att minimera eventuella risker.
Gång- och cykelvägar har efter Trafikkontorets rekommendationer letts om för att arbetet ska kunna genomföras på ett säkert sätt. Detta medför att Norra Hamnvägen stänger den 5:e maj och en temporär kombinerad cykel- och gångväg uppförts längs med Lidingövägen.
Transport
Efter förvätskning mellanlagras den i Energihamnen i avvaktan på att lastas på fartyg eller tåg och transporteras till permanent lagring. Permanent lagring kan ske djupt under havsbotten i områden med de geologiska förutsättningar som krävs, som i Nordsjön utanför Norge.
Anläggningen kommer att byggas i anslutning till vårt befintliga biokraftvärmeverk i Värtan, i centrala Stockholm. Den infångade koldioxiden kommer att transporteras med båt till Northern Lights anläggning utanför Bergen i Norge, där den kommer att lagras permanent i berggrunden, 2000 meter under havsbottnen.
Ja. Lagringsplatserna bevakas under lång tid för att säkerställa att koldioxiden stabiliseras. Sammantaget är lagringen väldigt säker och mer än 99% procent av koldioxiden bedöms vara kvar i berggrunden efter 1000 år.