När vi träffar honom är han mitt uppe i förberedelserna inför revisionen av Panna 3 på Högdalenverket men tar sig gärna tid för ett samtal om rollen som underhållsingenjör, skillnader mellan Coca-Cola och Stockholm Exergi och varför det är så coolt att jobba just hos oss.

– Gillar man teknik, som jag, så är det klart att det är coolt att jobba med det som är störst och häftigast. Och vi har ventiler som väger hundratals kilo styck, med bultar stora som snusdosor och samtidigt så delikat teknik att det inte får diffa en millimeter.

Pelle har alltid sysslat med teknik. Han har jobbat i industrin i över 20 år, framförallt inom underhåll på Coca-Cola. Sommaren 2018 klev han in i energibranschen och Högdalenverket.

– Utöver tekniken, så finns det fler skillnader mellan Coca-Cola och Stockholm Exergi. Vi hade annorlunda rollfördelning mellan drift och underhåll. En period var jag exempelvis tekniker på verkstaden och ansvarade för en hel produktionslinje, men hörde till driften.

Sänkte kostnader med två miljoner kronor per år

På Stockholm Exergi jobbar Pelle mer framför datorn än ute i anläggningen och han fokuserar på att planera mekaniska underhållsarbeten på några månaders eller något års sikt, att träffa entreprenörer och att prioritera åtgärder. Det är mycket samverkan med olika människor.

– Det är en mix mellan kalendariskt och tillståndsbaserat underhåll. Som i höstas, när jag höll i vår årliga rutin att ta in en firma som kontrollerar ångförluster. Utifrån deras analys prioriterade jag vilka ångfällor vi skulle byta. Vi kunde sänka ångförlusterna med över två miljoner kronor per år, berättar han.

Vid vårt samtal har Pelle nyligen bytt ansvarsområde från gemensamma system till Panna 3 och han har bland annat jobbat mycket tillsammans med underhållsteknikerna för att planera bra ronder för smörjning, ett viktigt förebyggande underhåll som de utför.

– Det gäller att vara lat på ett smart sätt, säger Pelle och förklarar hur de försöker hitta rutter som minimerar vägen och som är lagom långa för att en smörjkanna ska räcka. Vi ska ju optimera vår business så att vi inte utför onödiga moment, som kunderna i slutändan inte är intresserade av att betala för.

Snart är det dags för den årliga revisionen, årets största händelse för en underhållsingenjör.

– I början av augusti tar vi pannan ur drift för att kunna genomföra ett hundratal jobb, stort som smått, under fyra veckor. Det är intensiva veckor, men det ska göra att anläggningen kan gå för fullt större delen av året.

Pannor som ska gå året runt, dygnet runt

Avfallspannorna på Högdalenverket och Bristaverket hanterar alla stockholmares sopor och därför ska de vara i drift året runt, dygnet runt. Det gör det extra viktigt att samla så många åtgärder som möjligt under en kort revisionsperiod. Det är inte utan utmaningar.

– Totalt kommer jag ha hundra man på plats för att riva, spränga, blästra, svetsa, bygga ställningar, byta komponenter med mera. Många behöver jobba samtidigt eller är beroende av varandra. Inför revisionen lägger jag mycket tid på att träffa dem personligen och stämma av allt, så att vi kan jobba både säkert och effektivt när vi väl sätter igång.

När så många människor och så många olika tekniska system är involverade på samma gång blir det avgörande att alla jobbar med gemensam kraft.

– Nåt av det bästa med att jobba här är att vi har högt i tak och att kollegorna alltid hjälper nån som är ny, som jag. Variationen, att det alltid händer nåt nytt, är rolig men det gäller ju att vi lär oss av varandra och tillsammans.

Några korta