Huffington Post, den amerikanska dagstidningen, har just publicerat en lång artikelserie om Stockholms resa mot en fossilfri framtid. Det är fascinerande läsning på många sätt.

I del fyra, som fokuserar på uppvärmning, förklarar reportern något som även många stockholmare inte känner till – att det är fjärrvärmen som har stått för den största delen av våra klimatframsteg i Stockholm sedan 1990. Visste du till exempel att vi fortfarande långt in på 2000-talet har fortsatt att ersätta oljepannor med fjärrvärme i många fastigheter?

I Sverige år 2017 tar vi det lite för givet att det är mer effektivt i en storstad att ha ett gemensamt värmesystem än att var och en ska sköta sitt. En stor del av vår värme kommer till och med från vår egen vardag, från vårt avloppsvatten och våra soppåsar. Vi värmer alltså bokstavligen varandra och det är något som jag tycker att vi ska vara stolta över. Men ur amerikanskt perspektiv är hela tanken med fjärrvärme ganska exotisk.

Det som är gammal skåpmat för oss är inspiration för andra. Vi stockholmare har till exempel återvunnit värmen ur vårt avloppsvatten ända sedan 1980-talet, men internationellt är det fortfarande rätt unikt. Nu när vi dessutom återvinner värme från stora datacenter blir det riktig science fiction.

Dessutom är artikelserien riktigt spännande läsning om Stockholms klimatresa in i framtiden – inte bara om hur vi ska fasa ut det sista kolet ur fjärrvärmen utan om alla andra pusselbitar som ska falla på plats för att Stockholm ska bli helt fossilfritt.

Varför är det här viktigt? Stockholm är en väldigt liten del av världen, men det vi lyckas med när vi jobbar tillsammans här kan inspirera andra. Bara vårt senaste kraftvärmeverk, som drivs med biobränsle, attraherar så många internationella besökare att vi inte har möjlighet att ta emot alla. Om vi kan sprida fler sådana framgångsrecept världen över kan vi bidra till att göra hela världen mer hållbar.

Och det är den roll Sverige och Norden kan spela i klimatfrågan. Vi är små länder, så även om vi minskar våra utsläpp till noll så räcker det inte långt. Men vi kan visa vägen, lösningarna som gör att vi globalt kan klara de åtaganden som klimatavtalet i Paris innebär. Och vi kan visa att vi inte är nöjda, utan fortsätter att utvecklas.

Anders Egelrud, stolt vd för Fortum Värme

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad

  • Jonas Collet
  • 2017-08-02