Det finns klimatforskare som menar att vi snarare än temperaturmål om 1,5 eller 2 graders höjning borde sätta målet att havsytan inte ska stiga mer än två meter. För att klara detta mål skulle de globala utsläppen av växthusgaser behöva minska med 6 procent varje år från och med nu. Det krävs alltså en massiv omställning av de globala energi- och transportsystemen. Världens länder har lyckats enas om ett nytt klimatmål, men som vi alla vet är det verkstad snarare än ord som behövs – och det är ack så svårt att processa fram.

Fortum Värme har ställt sig bakom Hagainitiativets nya klimatmål att minska de egna utsläppen med 85 procent. Det är ett tufft beslut för ett energibolag vars produktion redan idag till nära 90 procent baseras på förnybar eller återvunnen energi. Fortum Värme planerar nu att ta ett avgörande steg för att nå målet om 100 procent förnybar eller återvunnen energi genom att fasa ut det sista kolet till år 2022. Utsläppen av koldioxid kommer att minska med omkring 450 000 ton per år och detta är mig veterligen den största enskilda klimatåtgärden i Stockholms historia.

Genom detta beslut kommer Stockholms stads klimatmål att överträffas. Att vi samtidigt planerar att frigöra plats för nya bostäder i attraktivt läge i Hässelby genom att bygga en helt ny anläggning vid den gamla nedlagda deponin i Lövsta får ses som grädde på moset för en region som växer så det knakar.

Ulf Wikström, Fortum Värmes hållbarhetschef

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad

  • Jonas Collet
  • 2017-05-22

Kategorier